Yapı Kredi Bankası Saf Altın Hesabı

Bankaların altın hesapları son günlerin en popüler mevduat hesap türlerinden biri oldu. Bankalarda açılan altın hesaplarında gram altın üzerinden işlem yapılmakla beraber fiziksel altın olarak hesap açılamıyordu. Çoğu banka özel altın toplama günleri düzenleyerek vatandaşın getirdiği altınların gram karşılıklarını hesaplayarak altın hesabına yatırmalarına izin veriyordu. Ancak hiçbir zaman gerçek fiziksel altın olarak hesap açılamıyordu. Bunun yerine gram karşılıklarının parasal değerleri üzerinden alım satım işlemi gerçekleşiyordu.

Yapı Kredi Bankası ilk kez fiziksel altın yatırılabilecek şekilde bir altın hesabını devreye soktu. Buna göre miligram cinsinden hesaplanacak şekilde saf altın satın alınarak hesaba yatırılıyor. Hesaptaki altınların gerçek olarak karşılıkları saf altın olarak saklanıyor. Böylece ilk kez saf altın biriktirme ve hesapta saklama imkanı doğmuş oluyor. Yastık altındaki altınların saflık dereceleri farklı olduğundan ve işçilik bedelleri gibi ayrıntılar devreye girdiğinden yastık altı altınların banka altın hesabında biriktirilmesi mümkün olmuyor. Ancak yastık altı altınların Yapı Kredi'ye götürülmesi halinde bu altınların saf altın olarak gram cinsinden değerleri belirleniyor ve yastık altı altınlar banka tarafından teslim alınıp saf altın karşılıkları üzerinden müşteri adına hesap açılıyor. Böylece elimizdeki altınların değeri standart ve her yerde geçerli olacak şekilde saf altın cinsinden belirlenmiş oluyor. Yastık altı altınlar saf altına çevrildiği için alım satım değerleri arasında olan kur farkları da ortadan kalkmış oluyor. Hesaptaki saf altın tutarının tamamı veya bir kısmı istenildiği an bozdurulabiliyor ve nakde dönüştürülebiliyor. Hesaba gram cinsinden altın yatırılması da mümkün oluyor.

Yapı Kredi saf altın mevduat hesabı en az 50 gram saf altınla açılabiliyor. Bu hesap türü de vadesiz mevduat hesabı olarak kabul edildiğinden devletin vadesiz hesaplara tanıdığı 100.000 TL'ye kadar olan mevduat hesabı koruma imkanından yararlanıyor. Altın hesabı kredi kartı ya da banka kartına tanımlanarak ATM üzerinden de altın alım satımı yapılabiliyor. Altın hesabından diğer Yapı Kredi Bankası altın hesaplara altın havalesi gerçekleştirmek mümkün oluyor.

Bankadaki altın hesaplarının karşılığı olarak fiziksel saf altının tutulduğunu bilmek isteyen ve bu şekilde tasarruflarını güvence altında hissedecek olanlar için Yapı Kredi Bankası saf altın vadesiz hesabı birebir.

Hiç yorum yok: