En İyi Kredi Karşılaştırma Yöntemleri

Bankaların kredi reklamları ve kampanyaları kafamızı karıştırmaya devam ediyor. Değişik rakamlar, faiz yüzdeleri, kredi limitleri, masraf oranları gözümüzün önünde uçuşup duruyor. Peki en iyi kredi hangisi? En iyi kredi nasıl anlaşılır ve bankaların kredi karşılaştırması nasıl yapılır.

En iyi kredi karşılaştırmasını yapmak için öncelikle bilmemiz ve aklımızda tutmamız gereken şey o krediyi bulduğumuzda alıp alamayacağımızdır. Örneğin 60 ay vadeli bir kredi yakaladık, koşulları da çok uygun. Reklamları da son hızla devam ediyor? Peki bu krediyi bana veriyorlar mı? Örneğin özel sektörde çalışan bir elemanız ve bulduğumuz bu krediyi 60 ay vadeli olarak sadece emeklilere ve bordrolu kamu çalışanlarına veriyorlar. O halde bu kredi ne kadar iyi olursa olsun bana bir faydası yok.

Bu durumda kredileri karşılaştırırken orta noktaya kredi kampanyalarını değil kendimizi koymalıyız? Ben ne kadar tutarda kredi arıyorum? Ne kadar vadeli olmalı? En iyi krediyi bulabilsem bile bana veriyorlar mı? Kredi ararken ve kredi karşılaştırması yaparken sormamız gereken temel sorular bunlar.

Örnek olarak diyelim ki bir kredi kampanyası bulduk. Sıfır masrafla ve 0.65 faizle kredi kullandırıyor. Bu durumda hemen bakmak gerekiyor. Ne kadar tutarlı kredi bu kadar düşük faizle kullandırılıyor? Kaç ay vadede bu faiz geçerli? Benim aradığım kredi tutarı ne kadar? Aradığım vade nedir? Bu şekilde baktığımızda bir de görüyoruz ki çoğu kampanyadaki rakamlar bir göz boyamadan ibaret ve aslında kullanılabilecek tutarlar için bu faiz oranları geçerli değil. Örneğin biz 10.000 TL tutarında bir kredi arıyoruz ve masrafsız ve % 0.65 faizli bir kredi bulduk. Hemen sevinmeyelim. Bir de bakıyoruz ki sadece 3.000 TL kredi için % 0.65 faiz geçerli ve vade 6 ay ya da 12 ay. Oysa biz örneğin 24 ay vade ile 10.000 TL arıyoruz. Ve bir de bakıyoruz ki bulduğumuz kredi kampanyasındaki daha yüksek tutarlar ve uzun vadeler için yüksek faiz oranları isteniyor. Bu durumda kolayca anlayabiliyoruz ki ortalıkta gözüken düşük faiz ve masraf oranları sadece kampanyayla ilgilenmemizi sağlayan birer reklam unsuru. aslında doğru düzgün tutarda bir kredi için yüksek faiz isteniyor.

Bu durumda kredileri karşılaştırırken sadece reklamlarda ön plana çıkarılan faiz ve masraf tutarlarına göre karşılaştırma yapmamak gerekiyor. Kredi ararken kendimizi orta noktaya koymak ve kendi aradığımız kredi tutarı ve vadeye göre karşılaştırma yapmak zorundayız. Meslek bilgilerimiz gibi kişisel özelliklerimizi de göz önüne almalıyız. Biz bankanın emekli maaşı müşterisi değilsek ya da kamu çalışan değilsek çoğu zaman uzun vadeler bizim için geçerli değil.

Kredi seçerken gelir durumumuzu ve kredi geçmişimizi de göz önüne almak zorundayız. Bir de bakıyoruz ki 60.000 TL limitli bir ihtiyaç kredisi var. Ama bize o kadar kredi verecekler mi? Maaşımız ya da gelirimiz ne kadar? Bizim maaş durumumuza göre kaç Lira kredi veriyorlar? daha önce kullandığımız kredilerin taksitleri bitti mi, kredileri düzenli ödedik mi? Tüm bu kişisel özelliklerimiz alacağımız kredi tutarını etkiliyor.

O halde kredi karşılaştırması yaparken kendimizi ön planda tutmamız gerektiğini aklımızdan çıkartmamak gerek. Bir kredi ne kadar iyi olursa olsun bana uygun mu, bana veriyorlar mı, benim istediğim tutar ve vadelerde mi sorularını sık sık kendimize sormalıyız.

Hiç yorum yok: