Peşinatsız Tamamına Konut Kredisi ve Ev Satın Alma

Herkes bir ev sahibi olmanın hayalini kuruyor. Banka ve emlak şirketlerinin reklamları hep 'kira öder gibi ev sahibi' olma fikrine dayanıyor. Kredi taksitleri ya da emlak firmasının aylık taksitleri makul gelse de her zaman bir sorun karşımıza dikiliyor: % 25 peşinat şartı. Bankalar satın alınacak evin ekspertiz değerinin % 75'ine kadar konut kredisi kullandırıyorlar. Sizden her zaman % 25 peşinatınızın olması isteniyor ya da elinizde bu tutarda para olduğu varsayılıyor. Oysa peşinatsız olarak kullandırılacak bir kredi ya da inşaat firmalarının peşinatsız olarak düzenleyeceği kampanyalar herşeyi değiştirebilir ve insanları ev sahibi yapabilir. Bu konuda yapılan yorumlar he zaman vatandaşın elinde evin değerinin peşin olarak istenen kısmının olmadığı şeklinde.

İnşaat şirketleri bazı kampanyalarla peşinatı erteliyor, % 1 gibi oranlara düşürüyor; evin teslim tarihinde talep ediyor. Ama bu kolaylıklar bile vatandaşın ev sahibi olmasına yardımcı olmuyor. Çünkü genellikle bu durumlarda ara ödemeler sözkonusu oluyor ve taksitler devam ederken bir de ara ödemelerin yapılması isteniyor. Bu ara ödemeleri üstüste koyduğumuzda bunların toplamının taksit tutarlarının toplamını geçtiğini görebiliyoruz. Bu durumda düşük gibi görünen ev taksitlerinin aslında ödenemez boyutlarda olduğu kolayca ortaya çıkıyor. Bu ayrıntıya dikkat etmeyen çoğu kişi inşaat şirketlerinin kendi bünyelerinde kullandırdığı kredi veya yaptıkları taksit kampanyalarında ödemelerde zorlanıyor ve hayal kırıklığı yaratıyor.

Peşinatsız konut kredisi arayanlar çoğunlukla bankalardan konut kredisinin evin değerinin belirli bir oranına kadar kullandırılacağı yanıtını alıyorlar. Bu oran çoğunlukla ekspertiz değerinin % 75'ini aşamıyor. Peki % 100 konut kredisi kullanma yolunda bankaların sunduğu bir çözüm yok mu?

Bankalar bu durumda biraz riskli sayılabilecek bir yol öneriyorlar. Bir başka evleri olan ya da ailelerinden ve yakınlarından bir evi olanlar için ipotekli kredi kullanma seçeneği sunuluyor. Size ya da ailenize ait bir ev sözkonusu ise bu evin sahibi kullanılacak kredi karşılığında evin ipotek edilmesini kabul ederse % 100 oranında konut kredisi kullandırılabiliyor. İpotekli konut kredisi kullananlar satın alacakları evin % 100 ekspertiz değerine kadar konut kredisi alabiliyorlar. Bu durumda sahip olunan diğer eve borç ödeme süreci boyunca ipotek konuluyor. Bu biraz riskli bir yöntem, çünkü taksitlerin ödenememesi durumunda diğer evin haciz yoluyla satışı bile gündeme gelebiliyor.

Elinde hiç peşinat olmayanların ve ara ödeme ya da peşinatı sonradan ödeme gibi planlarla uğraşmak istemeyenler yapabilecekleri bir diğer şey gerçekten peşinatsız olarak konut satan bir emlak firması bulmak. Sayıları az da olsa bazı inşaat şirketleri peşinatsız, ara ödemesiz ve eşit taksitlerle konut satışı kampanyaları düzenliyorlar. Kampanya koşullarını incelerken taksit tutarlarının sonradan artmayacak olmasına yani eşit taksitli bir kampanyanın sözkonusu olduğuna dikkat etmek gerekiyor. Bu tür kampanyalar bugünlerde ev sahibi olmak isteyen vatandaşlarımızdan olumlu yorum ve tepkiler alıyorlar.

Hiç yorum yok: