Kefilli Kredi Nedir? Kefil ve Maddi Teminat Ne Zaman İsteniyor?

Bankalar yakın zamana kadar genellikle kefilli ya da maddi teminatlı kredi kullandırıyorlardı. Bu koşul küçük tutarlı krediler için bile geçerliydi. Son dönemlerde ise çoğu banka özellikle ihtiyaç kredilerinde, taşıt kredilerinde ve konut kredilerinde kefalet ve maddi teminat şartı aramıyor. Ancak bazı durumlarda bankalar kefilsiz ve maddi teminatsız kredi kullandırmıyorlar. Hangi durumlarda banka sizden kefil bulmanızı veya maddi teminat göstermenizi ister? Kefalet ve maddi teminat nedir?

Kefalet, yani kredi kullanmak için kefil gösterilmesi şartı bankadan kredi kullanmak isteyen bir kişinin borcunu ödememesi durumunda gösterdiği kefilin borcu ödemeyi üstlenmesi anlamına geliyor. Banka kredi kullandırırken bir ya da birden fazla kefil isteyebiliyor. Kefil borcun ödenmemesi durumunda asıl borçlu gibi yasal takibe uğruyor ve borcu ödemesi talep ediliyor. Kefilin borcu ödememesi durumunda kefile karşı yasal takip süreci işletilebiliyor. Bu takibi içinde icra işlemleri de yer alıyor.

Maddi teminat ise banka tarafından kredi kullanıcısından para, değerli bir mal veya eşya (otomobil, mücevherat gibi), gayrimenkul, hisse senedi ve benzeri değerli kağıtlar gibi varlıkların teminat olarak gösterilmesinin istenmesi anlamına geliyor. Örneğin bir kredi talebi yapan kişiden evini ipotek ettirmesi, bankadaki parasını teminat olarak göstermesi gibi koşulları yerine getirmesi istenebiliyor. Bu teminatın bankaya sunulmasıyla kullandırılan krediye maddi teminatlı kredi adı veriliyor.

Peki bankalar kredi kullandırırken hangi durumlarda kefil ya da maddi teminat ister. Genellikle ihtiyaç kredilerinde yüksek tutarlı krediler için kefalet ya da maddi teminat isteniyor. Bugünlerde bankalar tarafından 50.000 TL'yi aşan tutarlar için kefil ve teminat şartı aranabiliyor.

Borç kapama ve transferi kredisi kullanımında da genellikle kefalet ya da maddi teminat aranıyor. Diğer bankadaki kredi ve kredi kartı borçlarının banka tarafından kapatılması için istenen kredilerde genellikle kefil ya da teminat talep ediliyor.

Bunun yanısıra kredi talebinde bulunan kişinin daha önce kullandığı kredinin geri ödemeleri sorunlu ise yani kredi skoru düşükse bu durumlarda da banka tarafından kefil ya da maddi teminat istenebiliyor.

Kredi talebinde bulunan kişi gelirini belgeleyemiyorsa bu durumda da kefil bulması ya da teminat göstermesi koşuluyla kredi kullandırılabiliyor. SGK kaydı olmayan, belirli bir ispatlanabilir geliri bulunmayan kişilerden kredi kullanımında genellikle kefil ya da teminat göstermeleri isteniyor. ancak çalışmadığı ya da emekli olmadığı halde kira geliri ya da banka faizi geliri gibi gelirlere sahip olanlar ve bunları belgeleyenlerden kefil ya da teminat talep edilmiyor.

Hiç yorum yok: