En Fazla Ne Kadar Kredi Alabilirim - Banka Kredi Belirleme Kriterleri

Banka müşterilerinin en çok merak ettiği konuların başında kullanabilecekleri maksimum kredi tutarı geliyor? Vatandaşa kullandırılacak kredilerde üst sınırlar neye göre belirleniyor, en fazla ne kadar kredi çekmek mümkün? Bu soruların yanıtları bankaların kredi kullandırma politikalarının yanısıra kişilerin gelir durumları ve kredi geçmişlerinde gizli.

Bankalar ellerindeki kullandırılmayı bekleyen kredi hacmine, bankanın genişleme politikalarına, finans dünyasının global ve yerel koşullarına göre fazla kredi kullandırmaya hevesli olabilirler ya da bundan kaçınabilirler. Uluslararası para miktarı, dünyadaki faiz oranları ve gelişmekte olan ülkelere olan ilgi durumu gibi faktörler bankaların genel kredi kullandırma isteklerini etkiler. Birey olarak bu olguları değiştirecek gücümüz olmadığına göre biz sadece kendimizle ilgili unsurları gözönüne alarak kredi kullanma potansiyelimizi en üst düzeye çıkarmaya çalışabiliriz.

Kişi olarak bizlere verilecek kredilerde bankanın gözettiği en önemli konu kuşkusuz gelir durumumuz. Her bankanın uygulaması farklı olmakla ve periodlara göre değişmekle beraber bankalar genellikle aylık gelirimizin üçte birini aşmayacak taksit tutarlarıyla kredi kullandırmak eğilimdedir. Bu durumda örneğin 2.000 TL aylık gelirimiz varsa banka 700 TL'yi aşmayacak kredi taksitleriyle kredi kullanmamızı güvenli bulacaktır. Bu da 36 ay vadeli bir kredi kullanmamız durumunda maaşımızın 8 - 10 katı gibi bir kredi tutarına tekabül eder. Bu durumda 2.000 TL geliri olan birinin 36 ay vadeli olarak maksimum 15.000 - 20.000 TL kredi alabileceği anlamına gelir. Biliyoruz ki bankalar serbest çalışanlara ve özel sektör çalışanlarına en fazla 36 ay vadeli olarak kredi verme eğilimindeler. Ama siz emekli iseniz ya da bordrolu kamu çalışanı iseniz çekebileceğiniz kredi tutarı artacaktır. Çünkü emeklilere ve kamu çalışanlarına 60 aya kadar vadelerde kredi kullandırılıyor. Kuşkusuz bu durum ihtiyaç kredileri için geçerli. Konut kredilerinde vadeler 120 aya hatta 180 aya kadar çıkabildiğinden ve faizler daha uygun seviyelerde gerçekleştiğinden daha yüksek tutarlarda kredi kullanmak mümkün. Ancak konut kredilerinde genellikle evin ekspertiz değerinin % 75'ine kadar kredi kullandırılıyor, bunu da gözönünde tutmak gerek.

Bankaların ayrıca kampanya bazında belirledikleri kredi limitleri var. Örneğin 15.000 TL maksimum kredi kullandırma limiti olan bir kampanya sözkonusu ise gelir durumumuz uygun olsa bile daha fazla tutarda kredi kullanmak mümkün olmaz.

Taşıt kredilerinde de genellikle aracın satış değerinin % 70'ine kadar kredi kullandırma eğilimi var. Ancak bazı bankalar aracın değerinin % 90'ına kadar taşıt kredisi kullandırıyorlar.

Hiç yorum yok: