Cep Telefonuna 9 Taksit Var mı, Yok mu?



Yeni yılda 9 taksit sınırlamasıyla ilgili olarak BDDK'nın aldığı kararlar kafaları karıştırdı. Özellikle cep telefonuna taksit konusunda çelişkili ifadeler olması nedeniyle insanlar yeni yılda taksitle cep telefonu alınıp alınamayacağını kestirmeye çalışıyorlar. Ancak yetkililerin bu konuda farklı farklı konuşması nedeniyle kafalar iyice karışmış durumda...

Hatırlanacağı gibi BDDK, geçtiğimiz yılın son günlerinde aldığı bir kararla, kredi kartı ve nakit çekimlerinde taksit sayısını 9 ayla sınırlamıştı. Ayrıca kuyumculuk, telekomünikasyon, gıda ve akaryakıt sektörlerinde taksit uygulamasının tamamen kaldırıldığı açıklanmıştı.

Yılın son günü açıklama yapan bir BDDK yetkilisi, "telekomünikasyon" kavramına cep telefonların da girdiğini açıkladı. Ancak aynı gün bir televizyon kanalında canlı yayına katılan Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, telekomünikasyon kapsamına kontör satışlarının girdiğini söyleyince tam bir belirsizlik oluştu.

İhtiyaç kredileri ve kredi kartlarındaki hızlı büyümeyi durdurmak ve cari açığı azaltmak amacıyla alınan bankacılık tedbirliriyle ilgili yönetmelik Resmi Gazete'de yayınlanarak hayata geçirildi. Uygulamanın 2 Şubat 2014 tarihinden itibaren başlayacağı da kayıt altına alındı. Buna göre mobilya, beyaz eşya, tatil, araç kiralama dahil olmak üzere hiçbir mal ve hizmet alımında taksit süresi 9 ayı geçemeyecek. Yüzde 30 peşinatı olmayan, araba kredisi çekemeyecek. Bu sınırlamalara takılmadan kredi kartıyla alışveriş yapmak ve kredi ile araba almak isteyenler için son tarih ise 2 Şubat 2014 olacak.

Yukarıda saydığımız sektörlerdeki uygulama şu an için netleşmiş durumda... Ancak telekomünikasyon kavramının içine cep telefonlarının da girip girmediği şu ana kadar kesinlik kazanmadı. BDDK yetkililerinin önümüzdeki günlerde konuya açıklık getirmesi, cep telefonu alımlarının taksit kapsamına girip girmeyeceğinin bir an önce netleşmesi gerekiyor.

Hiç yorum yok: