2014 yılı çalkantılı başladı. Borsa düşüyor, dövizde ise artış var. Türkiye içinde yaşanan olayların yanında bu hareketin temel sebebi aslında Amerikan Merkez Bankası FED. 2008 yılında ABD'de yaşanan Subprime Mortgage krizinin ardından FED faiz oranlarını sıfırlamış ve tahvil alım programına başlamıştı. 2013 yılının Mayıs ayında FED Başkanı Ben Bernanke yakın bir zamanda tahvil alım programında aylık olarak uygulanan 95 Milyar Dolarlık tutarının azaltılacağını duyurdu. Piyasalar ilk azaltımı Eylül ayında beklerken FED bir sürpriz yaptı ve ilk kesintiyi Aralık ayına bıraktı. Haberin duyulmasıyla dünya piyasalarına sürülen ucuz maliyetli dövizin azalacağı beklentisi gelişmekte olan piyasalarda ilk etkilerini Mayıs ayında göstermeye başladı.
Mayıs ayı gelişmekte olan piyasalara uğursuz geldi. Türkiye'nin de içinde olduğu Exotic Currencies adı verilen para birimlerinde USD'ye karşı değer kaybı yaşanmaya başlandı. Piyasalardaki Dolar miktarının artması ve enflasyon beklentileriyle yükselen altın fiyatlarında da düşüş trendine girildi.
Ancak piyasalarda asıl çalkantı Aralık ayındaki FED kararıyla başladı. Türkiye yüksek cari açık, özel şirketlerin yüklü döviz borçları ve yüksek ithalat rakamlarıyla bu çalkantıya yakalandı. İçerdeki siyasi gerginlikle beraber Dolar fiyatı bir anda 2.18'leri gördü. Türkiye dış piyasalarda en kırılgan beş ülke arasında gösteriliyor.
Peki bundan sonra ne olur? Dolar ve Euro'da nereye kadar yükseliş olur? Altın düşer mi? Bugünlerde herkes bunları konuşuyor. Yabancı değerlendirme kuruluşları Türkiye'de herhangi bir siyasi gerginlik olmasa bile 2014 yılı için 2.40 Dolar kurundan söz ediyor. Ülke içi gerginliğin artmasının bu rakamı 2.50'lerin üzerine taşıyacağı söyleniyor. 2014 yılı için bir diğer beklenti ise Euro Dolar paritesinin Dolar lehine gerilemesi. Euro Dolar paritesi için 2014 yılında 1.25 gibi rakamlar tahmin ediliyor. Bu da iç piyasada Dolar lehine bir artı oluşturacak.
Altın fiyatlarının da dünya çapında düşeceği beklentisi var. Amerika'da ve Avrupa ülkelerinde parasal genişleme kararıyla yaşanması beklenen enflasyonun yaşanmaması da enflasyona karşı güvenli liman olarak görülen altına ilgiyi azalttı. 2014 yılında değil ama ilerleyen yıllarda ABD'de yaşanması beklenen enflasyon artışının altına yeniden talep getireceği söyleniyor. 2014 yılı içinde altın fiyatları dünyada düşse bile Türkiye'de düşüş yaşanmayabilir. Çünkü altın fiyatları Dolar kuruna bağlı olarak hesaplanıyor. Bu nedenle Türkiye'deki gram altın fiyatları Dolar'ın TL karşısındaki değerlenmesiyle yükselebilir ya da dışarıdaki düşüşlerden etkilenmeyebilir.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder