Faiz Artışı Kredi Faizlerini Ne Kadar Yükseltecek?



Merkez Bankası'ndan faizlere çok sert bir müdahale geldiğini duymayan kalmadı. 1 haftalık repo faizi yüzde 4.5'tan yüzde 10'a çıkarıldı. Bu rakam, faizlerin yüzde 100'den fazla yükseltildiği anlamına geliyor. Peki, bu durum kredi kartı ve ihtiyaç kredisi faizlerine hangi ölçüde yansıyacak? Ekonomistlere göre bu faiz artışı kredilere bu kadar yansımasa da krediler ve mevduat faizlerine yıllık 1 - 1.5 puan artışa yol açacak.

Merkez Bankası'nın sert faiz artırımın ardından bunun tüketicilere yansıyacağı merak konusu oldu. Merkez Bankası'nın 1 haftalık repo faizini yüzde 4.5'ten yüzde 10'a, gecelik borçlanma faizlerini de yüzde 7,75'ten yüzde 12'lere çıkarması kredi ve mevduat faizlerine de aynı oranda etkileyip etkilemeyeceği konuşulmaya başlandı.

Ekonomistler tüketicileri yakından ilgilendiren bu kararın kredi ve mevduat faizlerine etkisinin sınırlı olacağını belirtiyor. Piyasanın yüzde 8 -9 civarında fonlamayı faiz oranlarına yansıttığını belirten ekonomistler politika faizinin yüzde 10'a çıkmasının kredi ve mevduatlarda 1 - 1.5 puan artış yaratacağını belirtiyor.

Faizler Mayıs ayından beri zaten artıyor

Öte yandan Merkez Bankası verilerine göre piyasadaki kredi ve mevduat faizleri Mayıs 2013'ten bu yana zaten artmıştı. Mayıs sonunda ihtiyaç kredileri faizi yüzde 11.87 iken Ocak ayında yüzde 14.67'ye yükseldi. Mortgage faizleri de 8,25'lerden yüzde 11'lere kadar geldi. Faizlerin geçmiş dönemde yükseldiğine dikkat çeken finans uzmanlarına göre Merkez Bankası'nın sert kararı kredi ve mevduat faizlerini 1.5 puan (150 baz puan) artıracak. Bu kararla talep tarafının olumsuz etkileneceği, ancak insanların tasarrufa yöneleceği düşünülüyor.

Kredi faizlerinde 1 - 1.5 puan artış beklenmeli

Ekonomistler, faiz artırımının 1 haftalık repoda yüzde 4.5'tan yüzde 10'a, gecelik borç verme faizininde yüzde 7.75'ten yüzde 12'ye yükselmesinin tüketici, konut, taşıt kredileri ve mevduat faizlerine etkisinin sınırlı olacağını belirtiyorlar. Piyasanın Merkez Bankası'nın bir önceki kararında yer alan ek parasal sıkılaştırma günlerinde uyguladığı yüzde 9 faizini fiyatladığını belirten uzmanlar, özet olarak şöyle diyorlar: "Merkez Bankası ağırlıklı olarak yüzde 10 olan 1 haftalık repo faizinden fonlama yapılacağını açıkladı. Ayrıca ihtiyaç kredisi faizleri de son Merkez Bankası verilerinde yükselmişti. Piyasalar yüzde 9'luk faizi fiyatlıyordu. Fonlamada yüzde 1 - 1,5 artış, kredi ve mevduat faizlerine de 1 - 1.5 puanlık artışa yol açacak."

Konut kredilerindeki durum...

Konut kredilerine daha önceki yükselişlerin çok yansımadığını belirten uzmanlar, bu alanda 1,5 puanlık bir yıllık faiz artışının yaşanabileceğini düşünüyorlar. Finans uzmanlarına göre, kısa vadeli nakit kredi kullananlar, bu faiz artışından olumsuz etkilenecek. Ticari kredi kullananları da etkileyebilir. Değişken faiz ile kredi kullananlar da olumsuz etkilenir ama örneğin konutta değişken faizli kredi kullananların oranının hayli az olduğu biliniyor. Bankaların mevduat faizleri de artacak. Bu mevduat sahipleri için iyi haber anlamına geliyor.

Sabit faizde şartlar değiştirilemez

Uzmanlar ayrıca artan faiz oranlarıyla enflasyonun körükleneceğini, tüketicilerin mal ve hizmetleri daha pahalı satın alacaklarına işaret ediyorlar. İhtiyaç kredilerinde faiz oranlarının ve kredi şartlarının tüketici aleyhine değiştirilemeyeceğine dikkat çekiyorlar. Ancak, değişken faizli kredi kullanılmışsa bu durumda kredilerde faiz artışı olabilecek. Tüketicilerin zorunlu ve temel harcamalar dışındaki borçlanmalardan kaçınması ve imkanları ölçüsünde tasarrufa yönelmesi gerekiyor. Tüketiciler, herhangi bir faiz artışına karşı çok dikkatli olmalı. Sabit faizlerle alınmış kredilerde faizler değiştirilemiyor.

Hiç yorum yok: