Dolardan Kazananlar Gayrımenkule Yatırıyor



17 Aralık operasyonlarından sonra 2.10 sınırını kolayca aşıp 2.20'ye yönelen dolardaki yükselişin gayrımenkul sektörüne yaradığı iddia ediliyor. Üstelik bu iddiayı ortaya atanlar, bizzat gayrımenkul sektörünün tepe noktasındaki isimler... Gezi olaylarından beri dolardaki yükselişi dikkatle izlediğini söyleyen uzmanlar, 17 Aralık operasyonlarından sonra dolara geçişin hızlandığını, ancak artışı yeterli bulanların gayrımenkule yatırım yapmaya başladığını söylüyorlar.

Birçok kişinin gezi olaylarından sonra dövizin yükseleceğini tahmin edip alım yaptığını dile getiren sektör temsilcileri, haziran ayında 1.80 seviyelerinden dolar alanların 2.15’i yakaladıktan sonra dövizden çıkmaya başladığını söylüyorlar. Sektör temsilcileri, dövizdeki kur artışından gelir sağlayanların yatırımlarını gayrimenkule yönelttiğini belirterek, “Hazirana kadar vatandaşın 100 milyar dolar dövizi varken bu rakam 120 milyar dolara çıkmış. Resmi açıklamalara göre hane halkı dövize yönelmiş. 20 milyar dolarlık alım yapılmış. Kur artışından sonra dolardan çıkan emlağa yatırım yapıyor” diyorlar.

Türkiye’nin siyasi olarak çalkantılı bir dönemden geçmesine rağmen konut satışlarının kesilmemesinin bu durumu desteklediğini belirterek, “Bu ortamda satış yapabiliyorsak, bu durumun başka izahı olamaz. Kurdan kazananlar emlak almaya başladı” diyorlar. Uzmanların düşüncesine göre, 2014 yılında toplam 1 milyon konut satışı bekleniyor. Döviz kurlarının artıp azalabileceğini, ancak en güvenli sektör olarak gayrımenkulün görüldüğünü, insanların kendilerini daha sağlama almak için konuta yatırım yaptığını dile getiriyorlar.

Peki, sektördeki bunca durgunluğa rağmen konut fiyatları neden düşmüyor? Sektör temsilcileri bu konuya ilginç bir yaklaşım getirerek şöyle diyorlar: "Bu dönemde elinde nakit parası olanların firmalarla pazarlık gücünün arttı. Buna karşılık firmaların biraz dirençli olması gerekiyor. Gayrimenkul cazibesi topraktan alır ve her zaman kazandırır. Biz kimseyle pazarlık yapmadık ve fiyatlarımızı düşürmedik. Çünkü ilk alanlara haksızlık etmek istemedik. İlk alanlar kazanacak ki yatırım yapmaya devam etsinler. Aksi durumda ilk alanlara daha yüksek, sonradan alanlara ise daha düşük fiyattan satış yapılırsa sektörün albenisi gidebilir. Bu nedenle firmaların dirayetli olması gerekiyor.”

Gayrımenkul sektörü temsilcilerine göre konut fiyatlarında şu anda balon yok. Bu nedenle fiyatların düşmesi mümkün değil... "Balon patlarsa yok olur. Gayrımenkul ise yok olmaz. Daralma veya genişleme olur ama yok olmaz" diyorlar.

Gayrimenkulde önümüzdeki dönemde çok ciddi sıkıntı beklenmiyor. Bu dönemde yaşananların ekonomik kriz olmadığını ve seçimlerin de sorun yaratmayacağını düşünüyorlar. Ekonominin yaşananlardan az etkilenmesinin güçlü yapısından kaynaklandığını dile getirerek şöyle diyorlar: “Bu ekonomik bir kriz değil. Bu nedenle piyasalar çok etkilenmiyor. Dolar mutlaka gevşeyecektir. Kredi faizleri yükselmiş gibi görünüyor ama 2009’daa yüzde 1.30’a düştüğünde bayram yapmıştık. Şimdi ise yüzde 0.90’larda geziyor. 1’in üzerine çıkmaz. Zaten firmalar da faizleri sübvanse ediyor”

Hiç yorum yok: