Bankalardan Limit Artırma Teklifleri Yağıyor

Kredi kartında gelirin 4 katı kadar limit sınırlaması 1 Şubat’ta başlıyor. Tarihin çok yaklaştığını düşünen bazı bankalar, müşterilerine yolladıkları SMS’ler ile 1 Şubat'tan itibaren kredi kartında limitin gelirin 4 katı ile sınırlı olacağını hatırlatmaya başladılar. Bankaların bir kısmı, bu bilgilendirmeyi yaparken “Limit artışı için son fırsat. ‘Limit’ yazıp gönderin artıralım” notu düşmeyi de ihmal etmiyorlar.

Bankalar “Alışverişlerde taksit sınırı için için son fırsat” diyerek müşterilerine kampanya mesajları gönderirken aynı politikayı kredi kartı limiti için de uygulamaya başladı. Müşterilerine gönderdikleri SMS ile 1 Şubat'tan itibaren yasa gereği kredi kartı limitine gelirin 4 katına kadar sınırlama getirileceğini hatırlatan bankalar, “Limit artışı için son fırsat. 'Limit, yazıp gönderin artıralım” diyor. Üstelik bankalar limit artışında da eliaçık davranarak, genellikle 3 - 5 bin TL olan kredi kartı limitini 10 bin TL'nin üzerine kadar yükselmeyi teklif ediyorlar. Birçok vatandaşın limit artışında son fırsatı kaçırmamak için kredi kartı limitlerini artırmaya başladığı belirtiliyor.

Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, geçtiğimiz günlerde yaptığı açıklamada, kredi kartında aşırılığın olduğu alanlara müdahale edeceklerini belirtmiş, hemen ardından limit sınırlaması gelmişti. Öte yandan Merkez Bankası'nın 'Türkiye Kredi Kartı Pazarı Raporu'nda yer alan analize göre, kredi kartı harcama limitleri arttıkça, tüketicilerin kredi kartlarıyla yaptığı harcama tutarı da artıyor. Raporda son 5 yılda kredi kartı harcama limitlerinin 4 kat arttığı vurgulanıyor. Öte yandan bankalar bir yandan müşterilerine 'son fırsat' adı altında attığı SMS'lerle 100 TL'nin üzerindeki harcamalarında taksit önerileri sunarken, bir yandan da akaryakıt ürünlerine taksit uygulamasını yeniden başlattı.

Başta Başbakan Yardımcısı Ali Babacan olmak üzere ekonomi yönetiminin büyük önem verdiği yasa gereği 1 Şubat tarihinden sonra yeni kredi kartı alacaklar ilk yıl gelirinin 2 katını, ikinci ve sonraki yıllar için ise 4 katını aşamayacak. Bu tarih öncesinde alınan kartlar ve oluşturulan limitler için ise herhangi bir işlem yapılmayacak. Dolayısıyla 1 Şubat öncesi kredi kartı limitini artırmak, hem müşteriler hem de banka için avantajlı olarak gösteriliyor.

Hiç yorum yok: