Kredi Kartı Aidatı Kalkıyor mu

Yıllardır kredi kartı kullanıcıları ve bankalar arasında sorun olmaya devam eden yıllık kredi kartı ücreti konusu yasal bir zemine oturtuluyor. Gümrük ve Ticaret Bakanı Yazıcı bu konuda konuşarak son düşüncelerini aktardı. Bakan akıllarında bir kredi kartı düzenlemesi olduğundan bahsederek yıllık ücretlerin sınırlanacağı ve kalkacağı müjdesini verdi. Buna göre yeni bir kredi kartı modeline geçecek ve kartlar iki şekilde düzenlenecek. Yıllık kart aidatı alınan kartlar taksit yapma ve puan kazandırma gibi özelliklere sahip olacak. Bu gibi özelliklere sahip olmayan ve sadece peşin ödemeler için kullanılan kredi kartlarından yıllık aidat kesilemeyecek. Hangi tür kartı tercih edeceği kredi kartı müşterisinin tasarrufunda olacak. Dileyen kart hamilleri senelik aidat ödemeye devam ederek kredi kartına taksit ve puan kazanma özelliklerinden yararlanacaklar. Dileyenler ise bu özelliklere sahip olmayan kartları tercih ederek yıllık üyelik ücreti ödemeyecekler.

Kredi kartında yıllık ücretler de belirli bir standarta bağlanıyor. Yeni düzenlemeye göre yıllık ücretler ve komisyonlar için maksimum bir sınır getirilecek. Bankalar kredi kartı müşterisinden bu tavan ücretinden yukarısında ücret ve komisyon talep edemeyecekler. Rekabet etmek isteyen bankalar tavan ücretin daha aşağısında yıllık ücret belirleyebilecek.

Kredi kartı aidatları şimdiye kadar kredi kartı sahiplerinin kişisel çabalarıyla geri alınabiliyordu. Kredi kartı sahipleri dilekçe yazarak ya da mahkeme ve tüketici heyetleri yoluyla kredi kartı aidatlarını geri alabiliyordu. Ancak bazı bankalar sözkonusu geri isteme işlemini zorlaştırmak için yeni bazı ücretler istiyorlardı. Bankalarla kredi kartı kullanıcıları arasındaki bu soruna devletin yasal bir düzenleme ile son vermesi vatandaşların en önemli taleplerinden biriydi. Devlet yetkililerinin vatandaşın bu sesine kulak verme zamanı gelmiş gibi gözüküyor. Bankalar ise yüksek bankacılık faaliyet giderleri nedeniyle alınan ücret ve komisyonların normal kabul edilmesi gerektiğini savunuyorlar. Bankalar tüm dünyada bu tip ücretlerin sözkonusu olduğunu belirtiyorlar. Bakalım bu tartışma yasal bir zemine oturacak mı?

Hiç yorum yok: