Yeni Asgari Ödeme Tutarları ve Kredi Kartı Limitleri

Kredi kartı piyasasında devlet tarafından yapılan düzenlemelere bir yenisi eklendi. BDDK tarafından bu kez kredi kartı asgari ödeme tutarları ve kredi kartı limitleri konusunda köklü değişiklikler yapıldı. Son değişikliğe göre gelirini belgeleyemeyenler ve aylık geliri 1.000 Liranın altında olanlara pek mutlu haberler yok. Çünkü BDDK gelirini belgeleyemeyen ya da aylık geliri 1.000 TL ve altında olanların kart limitlerini 1.000 TL ile sınırlamaya hazırlanıyor. Kredi kartı asgari ödeme tutarlarında da önemli değişiklikler yapıldı.

Son tasarıya göre kredi kartı limiti 15 Bin Liranın altında olanlar bundan sonra gelen ekstre borçlarının asgari yüzde 30'unu ödemek zorunda olacaklar. 15 Bin Liranın üzerinde olan kredi kartı limitleri için asgari (minimum) ödeme tutarı yüzde 35 olacak. Bilindiği gibi kredi kartı asgari ödeme oranları kartların yaygınlaşmaya başladığı dönemlerde yüzde 10 civarındaydı. Minimum ödeme tutarları zaman içinde yüzde 20'ye ve yüzde 25'e yükseltilmişti.

Başlangıçta kredi kartı sahiplerini üzecek bir haber gibi gözükse de asgari ödeme tutarlarındaki artışlar kredi kartı borcu geri ödeme oranlarını yükseltiyor. Böylece kredi kartı kullanıcıları daha az faiz ile bütçelerini korumuş oluyorlar. Asgari tutarların artması aynı zamanda kredi kartı ile harcama yaparken daha dikkatli davranılmasını sağlıyor. Ancak bundan sonra gerçekleşecek yeni artışların kredi kartı kullanımını hem müşteriler, hem de bankalar açısından cazip olmaktan çıkartması tehlikesine de dikkat çekiliyor. Ödeme yöntemi olarak son yıllarda kredi kartının tercih ediliyor olması tüm esnafı ve ticaret dünyasını da bir bakıma kredi kartı bağımlısı haline getirdi. Uzmanlar piyasadaki çarkların dönmesinin aniden durdurulmaması gerektiğinin, piyasadaki hareketin kredi kartlarıyla yapılan alışverişe bağlı olduğunun altını çiziyorlar.

Tasarıda ayrıca bankaları kredi kartı kullandırmakta daha isteksiz hale getirecek bazı teknik düzenlemelerde yer alıyor. Bu durumda bankaların kredi kartı başvurularında daha seçici davranacağı söylenebilir.

Hiç yorum yok: