Konut Kredileri

Mortgage yasasının çıkması beklenirken şu an için konut satın alma konusunda kullanılabilecek tek kredi aracı bankaların konut kredileri gibi gözüküyor. Mayıs 2006'da yaşanan dalgalanmaya kadar oldukça uygun koşullarda kredi imkanları sunan bankalar bugünlerde faiz oranlarının yükselmesi nedeniyle konut kredisi faiz oranlarını arttırmak zorunda kaldılar.
Ancak kredi oranlarındaki bu artışa rağmen konut fiyatlarında nispeten bir gerilemenin yaşanması konut kredilerini yine de cazip kılmaya devam ediyor. Ekonominin genel yasaları gereği kredi faiz oranları düştüğünde konut fiyatları artıyor, kredi faiz oranları yükseldiğinde ise konut fiyatları düşüyor.
Yine de önümüzdeki dönemin belirsizliklerle dolu olması pekçok insanı belirsizliklerin ortadan kalkmasına kadar beklemeye yönlendiriyor. Dış piyasa koşullarındaki olumsuz gelişmeler, yurtdışındaki nakit fazlasının daralması, özellikle Japonya ve ABD merkez bankalarından gelebilecek muhtemel faiz artışlarının ülkemize yönelecek parayı azaltması durumunda konut fiyatlarında hızlı bir düşüş sözkonusu olabilir. Yeni bir dalgalanmaya öncekinden çok daha yüksek bir cari açık rakamıyla yakalanacak olan Türkiye'de uzun dönemli olarak konut kredisi almış olan insanlar pekçok yönden olumsuz etkilenebilir. Bu nedenle uzmanlar bu dönemde konut kredileri konusunda temkinli davranılması uyarısında bulunuyorlar.
Son dönemde konut kredileri 12 yıla varan vade imkanlarıyla sunuluyor. Geri ödeme açısından genellikle esnek vade seçenekleri sunuluyor. Ödeyebileceğiniz taksit miktarı ve ödeme vadelerine göre uygun faiz ve geri ödeme koşullarını bankayla birlikte belirleyebiliyorsunuz.
Konut kredisi alabilmek için alacağınız konutun tapu belgesinin bir örneğini bankaya ibraz etmeniz ve alacağınız krediyi mutlaka bu konutun alımında kullanmanız gerekiyor. Bunun yanısıra bankalar genellikle konutun satış fiyatının tamamını değil, yüzde 70'lere varan kısmını kredilendirmekte. Geri kalan kısmı kendi imkanlarınızla karşılamanız gerekiyor.
Konut kredisi için bankalardan genellikle şu belgeler isteniyor:
Nüfus cüzdanı veya sürücü belgenizin aslı ve fotokopisi
Gelir durumunuzu gösterir belge
Satıcıya ait son tapu belgesinin fotokopisi
Satın alınacak konut üzerinde ipotek ve rehin bulunup bulunmadığını gösterir Tapu Dairesi yazısı
İkametgah belgesi veya yeni tarihli elektrik, su, doğalgaz, ev telefonu faturalarından biri

Hiç yorum yok: