İhtiyaçlarınızı ertelemeden, çok kolaylıkla ve beklemeden karşılamanızın yollarından biri de İhtiyaç Kredileri. Bugün artık hemen hemen hepimizin yakından tanıdığı bu kavram hayatımızı oldukça kolaylaştırıyor.
İhtiyaç kredileri ya da nakit krediler genellikle yaptığınız harcamanızın niteliğini kanıtlamanıza gerek olmadan verilen kredilere verilen genel isim. Bu yönüyle belirli bir amaca yönelik olarak verilen konut kredileri, araç kredileri gibi kredilerden ayrılıyor. Örneğin konut kredisi almak istediğinizde almak istediğiniz konutun tapusunun bir örneğine kadar pekçok belge sizden isteniyor. Böyle bir kredi aldığınızda aldığınız miktarı mutlaka bir konut satın almakta kullanmak zorundasınız. Oysa ihtiyaç kredileri kendinizin belirleyeceği herhangi bir şekilde kullanmanıza uygun, nakit olarak size ödenen kredilerdir. Genellikle ihtiyaçlar, tatil ya da yeni bir eşya almakta kullanabilirsiniz. Ancak bankalar kredi başvurusu sırasında kredinin hangi amaçla kullananılacağı yolunda sizden yazılı bir beyan istiyorlar. HSBC gibi bazı bankalarda satın alacağınız mal veya hizmetin faturasını ibraz etmeniz durumunda daha düşük faiz oranlarından faydalanma imkanı olabiliyor.
İhtiyaç kredisi almak için gerekli belgeler genellikle şunlar:
Nüfus cüzdanı veya ehliyetinizin aslı ve fotokopisi
Gelir durumunuzu gösterir belge
Ücretli çalışanlar için alınan ücretin üzerinde haciz olmadığına dair işyerinden onaylı belge
İhtiyaç kredilerinin işleyiş prosedörü genellikle çok kolay ve kısa. Başvurunuzu yaptığınız tarihi takip eden birkaç işgünü içerisinde kredinizi nakit olarak almanız mümkün.
İhtiyaç kredisi geri ödemeleri genellikle bankanın belirlediği faiz oranları ve taksit sayıları seçenekleri arasından size en uygun olanının sizin tarafınızdan seçilmesi yoluyla gerçekleşir. Seçtiğiniz taksit süresi, sayısı ve ödeme miktarınıza göre uygulanacak faizlerin değişmesi mümkün olabilir. Ödeyebileceğiniz taksit tutarına göre alabileceğiniz kredi miktarı da yükselebilir.
Faiz oranları yurtdışından farklı olarak genellikle aylık olarak ifade edilir. Aylık olarak belirtildiğinde çok düşük gibi algınabilecek rakamlar 12 aylık periodda önemli toplamlara ulaşabilir. Özellikle faiz oranlarındaki küsuratların da önemsenmesi gerektiğini, söz konusu virgül sonrası küsuratların yıllık faiz oranında önemli değişiklikler yaratabileceğini hatırlatmak isteriz. Örneğin aylık 2,09 faiz oranıyla aylık 2,39 faiz oranı arasında yıllık olarak hesaplandığında yüzde 4 civarında bir farklılık oluşmaktadır. Tüketici kredileri son dönemlerde 36 aya varan vadelerle sunuluyor.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder