İnternet tüm kolaylıkları ve olumsuzluklarıyla hayatımıza girdiğinden beri internet üzerine tartıştığımız çok konu var. İnternet bizi sosyal ilişkilerden koparıyor mu yoksa tam tersine bir sosyalleşme aracı mı? Çocuklarımız internetten nasıl etkileniyor? Eğitimlerinde internetin bir katkısı olabilir mi? Yoksa tam tersine internet çocuklarımızı ders çalışmaktan uzaklaştırıp oyun ortamına mı sokuyor? Ya da daha da kötüsü acaba çocuklarımız internette yaşları gereği görmemeleri gereken sitelere mi ulaşıyorlar? Kuşkusuz yıllar önce televizyon da ilk hayatımıza girdiğinde benzeri tartışmalar yaşanmıştı.
Önemli olan teknolojinin yerinde ve yararlı biçimde kullanılması. Şüphesiz internet de kullanım biçimine göre yararlı olabilecek veya zarar getirecek teknolojik gelişmelerden biri. İnternetin yaygınlaşmasıyla birlikte pekçok finansal işlem ve para hareketleri de internet üzerine taşındı. Bankaların internet şubelerinin hayatımızı kolaylaştırmasıyla çoğu insan banka şubelerindeki uzun kuyruklardan kurtulmuş oldu. Evlerinin veya işyerlerinin rahat ortamında birkaç tıklamayla ve kimseye dert anlatmadan istedikleri bankacılık işlemlerini beklemeden yapmak interneti kullanıcılar için cazip hale getirdi.
İnternet bankacılığı konusunda Türkiye'de ilk adımları atan ve bu imkanı geniş kitlelerle tanıştıran banka Garanti Bankası oldu. Aynı dönemlerde diğer tüm bankalar da internet şubeleri aracılığıyla Türkiye'de internet bankacılığı hizmetlerini başlattılar. İnternet üzerinden yapılan havale gibi bazı bankacılık işlemlerinden hiç komisyon alınmaması ya da şubede yapılan işlemlere göre daha düşük komisyonlar alınması özellikle internete yatkın genç kesimleri internet şubelerini tercih etmeye yöneltti.
Bunun yanısıra özellikle Batı ülkelerinde bir salgın halinde yayılan internet üzerinde alışveriş yapma çılgınlığı ülkemizde de kendisini göstermeye başladı. Amazon ve eBay gibi eski ve tanınmış internet satış ve açık arttırma sitelerinin benzerleri Türkiye'de de kurulmaya başladı. Bunların en çok tanınınanlara GittiGidiyor, Weblebi, İdeefixe, Kitapyurdu gibi internet alışveriş siteleri müşterilerine sorunsuz ve piyasaya göre çok daha uygun koşullarda alışveriş imkanları sunmaya başladılar. Son dönemde bu sitelere HemAlHemSat, HepsiBurada gibi siteler de katılmaya başladı.
Hiçbir dükkanda fiziksel olarak birarada bulunamayacak kadar fazla çeşidin birarada olması ve tek bir arama ya da kategori tıklamasıyla aradıklarımıza ulaşmak internet alışverişinin bizi etkileyen en önemli özelliklerinden. Bunun yanısınıra satın aldığınız ürünlerin çok kısa süre içerisinde kapınıza kadar teslim edilmesi internet alışverişini daha da cazip hale sokuyor.
İlgi çeken herşey gibi internet de bundan kanundışı olarak çokar sağlamayı hedefleyen kişilerin hedef alanlarından biri haline geldi. İnternet üzerinden kredi kartı dolandırıcılığı gibi bazı suçlar son günlerde haber gündemimize oturdu.
Ancak şunu unutmamak gerek ki eğer bildiğiniz ve herkesce saygınlığı kabul edilen ciddi bir siteden alışveriş yapıyorsanız başınıza herhangi bir olumsuzluğun gelme ihtimali neredeyse sıfır. Çoğu internet sitesi sizin kredi kartı bilgilerinizi görmemekte. Bankanız sizin işleminizi gerçekleştirerek ödemeyi karşı tarafa aktarıyor, ancak siteyi işletenler kesinlikle sizin kredi kartı bilgilerinizi görmüyorlar. Hatta çoğu sitede her alışverişinizde kredi kartı bilgilerinizi yeniden girmeniz isteniyor. Yani kredi kartı bilgileriniz sanal ortam üzerinde herhangi bir yerde toplanmıyor.
Kuşkusuz Türkiye'deki uygulama böyle olmakla birlikte, yurtdışındaki sitelerde kredi kartı bilgileriniz çoğunlukla karşı tarafa ulaşıyor ve şifreyle girdiğiniz bölgede daha sonraki kullanımlarınız için saklanıyor. Ancak bu uygulamada genellikle yeni alışverişlerde kolaylık sağlamak amacı güdüyor. Yurtdışında güven problemi Türkiye'ye kıyasla çok daha fazla aşılmış gözüküyor. Bu nedenle insanlar alışverişlerinde kredi kartlarını kullanmaktan ve bu bilgilerin saklanmasından herhangi bir tedirginlik duymuyorlar. Ancak yine de gerek Türkiye'de gerekse yurtdışında internet üzerinde kredi kartıyla alışveriş yapmak için site tasarımı düzgün, disclaimer bilgilerinin bulunduğu, fiziksel adresin yazılı olduğu, güvenli alışveriş sertifikası ve tıklanarak denetlenebilen güvenli alışveriş logosunun bulunduğu siteleri tercih etmekte yarar var. Çoğu internet alışveriş sitesi günlük olarak HackerSafe denetiminden geçemekte.
Şunu da hatırlamakta yarar var ki doğru yerden alışveriş yapmanız durumunda internet üzerinde kredi kartı kullanmakla herhangi bir dükkanda kredi kartı kullanmanız arasında hiçbir fark yok. Hatta çoğu zaman çok daha güvenli. Fiziksel bir dükkanda kredi kartinizin kopyalanma olasılığı ne kadarsa aynı oran internet için de geçerli. Hatta bir lokantada hesabı ödemek üzere kartınızı teslim ettiğiniz garsonun sizin görmediğiniz bölgede ne yaptığını bilmeniz mümkün değilken internet ortamında bu tür risklerin hiçbiri sözkonusu değil.
İnternet üzerinde alışverişin bize getirdiği önemli imkanlardan biri de Türkiye'de ulaşamayacağımız bazı ürünleri yurtdışındaki sitelerden satın alma şansımızın olması. Bu konuda Amazon gibi eski ve güvenilir siteleri tercih etmekte fayda var. Bir miktar yüksek uluslararası posta parası ödeme durumu sözkonusu olsa da özel ilgi alanlarımıza seslenen ve Türkiye'de bulunmayan ürünlere sahip olma imkanını getirmesi internetin en sevdiğimiz özelliklerinden biri olsa gerek.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder