Taşıt Kredileri

Artık ayağınızı yerden kesmek ya da emektar külüstürü değiştirmek mi istiyorsunuz? O halde bankaların taşıt kredileri sizi bekliyor. Yeni veya ikinci el bir aracı banka kredisiyle almanız mümkün. İster binek amaçlı olsun, ister ticari amaçlı olsun almak istediğiniz taşıt için bankalardan taşıt kredisi kullanabilirsiniz. Almak istediğiniz araç 0 km de olabilir, ikinci el de.
Son günlerde hemen her sektörde yaşanan gerileme taşıt sektörünü de etkiliyor. Yeni ve ikinci el araç pazarlarında gözle görülür bir daralma yaşansa da trafiğe çıkan araç sayısı her geçen gün artıyor. Özellikle büyük şehirlerde özel araç sahibi olmayan hemen hiçkimse kalmadı. Bu araç yoğunluğu çevre kirliliği, gürültü ve stres yaratsa da hiçkimse modern hayatın bu imkanından vazgeçme niyetinde gibi gözükmüyor.
Özel araçların yanısıra taşımacılık ve ulaştırma sektörlerinde kullanılan araçların da hem sayıları artıyor hem de modelleri yenileniyor. Tüm bu yenilenme tabii ki daha iyi kazanç imkanlarını beraberinde getiriyor ve karayolu taşımacılığının vazgeçilmez üstünlüğünü perçinliyor. 50'li yıllarda taşımacılık alanında bireysellliği ve kara taşımacılığını seçen Türkiye bugüne kadar bu özelliğinden vazgeçmiş değil. Gelişmiş diğer ülkelerin aksine toplu taşımacılık, deniz ve demiryolu taşımacılığı imkanları sınırlı olan Türkiye'de bir yerden bir yere gidebilmenin vazgeçilmez şartı olarak görünüyor araç sahibi olmak.
Tüm bankalar taşıt kredisi almanız için kapıları sonuna kadar açık sizi bekliyorlar. Araç kredisi alma prosedürü oldukça zahmetsiz ve kolay. Herhangi bir bankanın kapısından içeri girmeniz yeterli. Tabii faiz oranlarını ve ödeme koşullarını karşılaştırmanız sizin yararınıza olacaktır. Ancak yine de söylemeliyiz ki hemen hemen bütün bankalar benzer koşullarla araç kredisi veriyorlar. Bankalar esnek ödeme seçenekleri sunuyorlar. Genelllikle alacağınız taşıtın satış fiyatının yüzde 80'ine kadar kredi almanız mümkün. Geri ödemeler ise 0 km araçlarda 48 aya kadar uzayabiliyor. İkinci el araçlarda ise genel kredi süresi 24 ay civarında.
Krediler verilirken genellikle aracın yaşıyla ilgili maksimum yaş sınırlamaları gündeme gelebiliyor. Yaş sınırı 5 yaş veya 10 yaşa kadar uzayabiliyor.
Bankalardan taşıt kredisi almak için gerekli belgeler genellikle şunlar:
Nüfus cüzdanı veya ehliyetin aslı ve fotokopisi
Gelir durumunuzu gösteren belge
Ücretliyseniz maaş belgesi
Vergi kimlik numarası
İkametgah ilmühaberi veya yeni tarihli elektrik, su, doğalgaz, sabit telefon faturalarından herhangi biri
İkinci el araç alacaksanız, taşıtın son sahibinin son ruhsat ve motorlu araç tescil belgesinin fotokopisi
Yeni taşıt alacaksanız, araca ait proforma fatura

Konut Kredileri

Mortgage yasasının çıkması beklenirken şu an için konut satın alma konusunda kullanılabilecek tek kredi aracı bankaların konut kredileri gibi gözüküyor. Mayıs 2006'da yaşanan dalgalanmaya kadar oldukça uygun koşullarda kredi imkanları sunan bankalar bugünlerde faiz oranlarının yükselmesi nedeniyle konut kredisi faiz oranlarını arttırmak zorunda kaldılar.
Ancak kredi oranlarındaki bu artışa rağmen konut fiyatlarında nispeten bir gerilemenin yaşanması konut kredilerini yine de cazip kılmaya devam ediyor. Ekonominin genel yasaları gereği kredi faiz oranları düştüğünde konut fiyatları artıyor, kredi faiz oranları yükseldiğinde ise konut fiyatları düşüyor.
Yine de önümüzdeki dönemin belirsizliklerle dolu olması pekçok insanı belirsizliklerin ortadan kalkmasına kadar beklemeye yönlendiriyor. Dış piyasa koşullarındaki olumsuz gelişmeler, yurtdışındaki nakit fazlasının daralması, özellikle Japonya ve ABD merkez bankalarından gelebilecek muhtemel faiz artışlarının ülkemize yönelecek parayı azaltması durumunda konut fiyatlarında hızlı bir düşüş sözkonusu olabilir. Yeni bir dalgalanmaya öncekinden çok daha yüksek bir cari açık rakamıyla yakalanacak olan Türkiye'de uzun dönemli olarak konut kredisi almış olan insanlar pekçok yönden olumsuz etkilenebilir. Bu nedenle uzmanlar bu dönemde konut kredileri konusunda temkinli davranılması uyarısında bulunuyorlar.
Son dönemde konut kredileri 12 yıla varan vade imkanlarıyla sunuluyor. Geri ödeme açısından genellikle esnek vade seçenekleri sunuluyor. Ödeyebileceğiniz taksit miktarı ve ödeme vadelerine göre uygun faiz ve geri ödeme koşullarını bankayla birlikte belirleyebiliyorsunuz.
Konut kredisi alabilmek için alacağınız konutun tapu belgesinin bir örneğini bankaya ibraz etmeniz ve alacağınız krediyi mutlaka bu konutun alımında kullanmanız gerekiyor. Bunun yanısıra bankalar genellikle konutun satış fiyatının tamamını değil, yüzde 70'lere varan kısmını kredilendirmekte. Geri kalan kısmı kendi imkanlarınızla karşılamanız gerekiyor.
Konut kredisi için bankalardan genellikle şu belgeler isteniyor:
Nüfus cüzdanı veya sürücü belgenizin aslı ve fotokopisi
Gelir durumunuzu gösterir belge
Satıcıya ait son tapu belgesinin fotokopisi
Satın alınacak konut üzerinde ipotek ve rehin bulunup bulunmadığını gösterir Tapu Dairesi yazısı
İkametgah belgesi veya yeni tarihli elektrik, su, doğalgaz, ev telefonu faturalarından biri

İhtiyaç Kredileri

İhtiyaçlarınızı ertelemeden, çok kolaylıkla ve beklemeden karşılamanızın yollarından biri de İhtiyaç Kredileri. Bugün artık hemen hemen hepimizin yakından tanıdığı bu kavram hayatımızı oldukça kolaylaştırıyor.



İhtiyaç kredileri ya da nakit krediler genellikle yaptığınız harcamanızın niteliğini kanıtlamanıza gerek olmadan verilen kredilere verilen genel isim. Bu yönüyle belirli bir amaca yönelik olarak verilen konut kredileri, araç kredileri gibi kredilerden ayrılıyor. Örneğin konut kredisi almak istediğinizde almak istediğiniz konutun tapusunun bir örneğine kadar pekçok belge sizden isteniyor. Böyle bir kredi aldığınızda aldığınız miktarı mutlaka bir konut satın almakta kullanmak zorundasınız. Oysa ihtiyaç kredileri kendinizin belirleyeceği herhangi bir şekilde kullanmanıza uygun, nakit olarak size ödenen kredilerdir. Genellikle ihtiyaçlar, tatil ya da yeni bir eşya almakta kullanabilirsiniz. Ancak bankalar kredi başvurusu sırasında kredinin hangi amaçla kullananılacağı yolunda sizden yazılı bir beyan istiyorlar. HSBC gibi bazı bankalarda satın alacağınız mal veya hizmetin faturasını ibraz etmeniz durumunda daha düşük faiz oranlarından faydalanma imkanı olabiliyor.

İhtiyaç kredisi almak için gerekli belgeler genellikle şunlar:

Nüfus cüzdanı veya ehliyetinizin aslı ve fotokopisi
Gelir durumunuzu gösterir belge
Ücretli çalışanlar için alınan ücretin üzerinde haciz olmadığına dair işyerinden onaylı belge

İhtiyaç kredilerinin işleyiş prosedörü genellikle çok kolay ve kısa. Başvurunuzu yaptığınız tarihi takip eden birkaç işgünü içerisinde kredinizi nakit olarak almanız mümkün.



İhtiyaç kredisi geri ödemeleri genellikle bankanın belirlediği faiz oranları ve taksit sayıları seçenekleri arasından size en uygun olanının sizin tarafınızdan seçilmesi yoluyla gerçekleşir. Seçtiğiniz taksit süresi, sayısı ve ödeme miktarınıza göre uygulanacak faizlerin değişmesi mümkün olabilir. Ödeyebileceğiniz taksit tutarına göre alabileceğiniz kredi miktarı da yükselebilir.

Faiz oranları yurtdışından farklı olarak genellikle aylık olarak ifade edilir. Aylık olarak belirtildiğinde çok düşük gibi algınabilecek rakamlar 12 aylık periodda önemli toplamlara ulaşabilir. Özellikle faiz oranlarındaki küsuratların da önemsenmesi gerektiğini, söz konusu virgül sonrası küsuratların yıllık faiz oranında önemli değişiklikler yaratabileceğini hatırlatmak isteriz. Örneğin aylık 2,09 faiz oranıyla aylık 2,39 faiz oranı arasında yıllık olarak hesaplandığında yüzde 4 civarında bir farklılık oluşmaktadır. Tüketici kredileri son dönemlerde 36 aya varan vadelerle sunuluyor.

MasterCard, VISA, Amex

Kredi kartı kullanıcısı olarak bizi çok fazla ilgilendirmese de kullandığımız kredi kartlarının üzerindeki MasterCard, VISA ve Amex logoları dikkatimizi çekmiştir. American Express kredi kartı (Amex) kendine özgü avantajlar taşısa da diğer iki kartın birbirlerinden çok da farklı oldukları söylenemez. Amex'in özel bir kart olarak anılmasına rağmen kullanım alanının özellikle ülkemizde çok sınırlı olduğunu da belirtmek gerek. Yurtdışında ise Amex'e özgü özel kart tipleri çok özel bazı müşterilere hitap etmekte, çoğu zaman da bir avantaj sağlamaktan çok bir masraf kapısı olup olmadığı tartışılmaktadır. Amex Türkiye'deki ortağı Akbank yerine Garanti Bankası'yla işbirliği yapacağını geçtiğimiz günlerde duyurdu.
MasterCard ve VISA Kart ise genellikle uluslararası futbol ve diğer spor dallarındaki sponsorlukları ve özel kart markası reklamlarından aşina olduğumuz kredi kartları. Bu reklamların neden yapıldığı da ayrı bir tartışma konusu. Çünkü özellikle Türkiye'de müşteriler bankadan kart alırken genellikle herhangi bir tercihte bulunmamakta, bankanın kendilerine sunduğu markayla yetinmekte.
MasterCard dünya çapında 25 binden fazla iş ortağı olan bir şirket. 25 binden fazla finansal kuruluş, müşterilerine MasterCard aracılığıyla kredi kartı hizmeti veriyor. MasterCard'ın sahipliğini ise dünya çapında ünlü JPMorgan Chase, Citigroup, Bank of America gibi şirketler taşıyor. MasterCard FIFA Dünya Kupası'nın resmi sponsorlarından.
VISA ise 21 bini aşkın kullanıcı ortağıyla hizmet sunan, gerek Debit Card (Banka Kartı) gerekse Kredi Kartı imkanları sunan bir şirket. VISA Güney Amerika'daki önemli futbol şampiyonalarına sponsor olmasıyla tanınıyor.
Kullanıcılar açısından kredi kartlarının VISA ya da MasterCard olması çok da önem taşımıyor. Çünkü her iki şirket de aynı kalitede, aynı yaygınlıkta ve güvenililirlikte hizmetler sunuyor. Ülkemizde yaygın olmayan Discovery Card da sektörün dünya çapındaki liderlerinden.

İnternette Kredi Kartı Kullanımı ve İnternet Bankacılığı

İnternet tüm kolaylıkları ve olumsuzluklarıyla hayatımıza girdiğinden beri internet üzerine tartıştığımız çok konu var. İnternet bizi sosyal ilişkilerden koparıyor mu yoksa tam tersine bir sosyalleşme aracı mı? Çocuklarımız internetten nasıl etkileniyor? Eğitimlerinde internetin bir katkısı olabilir mi? Yoksa tam tersine internet çocuklarımızı ders çalışmaktan uzaklaştırıp oyun ortamına mı sokuyor? Ya da daha da kötüsü acaba çocuklarımız internette yaşları gereği görmemeleri gereken sitelere mi ulaşıyorlar? Kuşkusuz yıllar önce televizyon da ilk hayatımıza girdiğinde benzeri tartışmalar yaşanmıştı.
Önemli olan teknolojinin yerinde ve yararlı biçimde kullanılması. Şüphesiz internet de kullanım biçimine göre yararlı olabilecek veya zarar getirecek teknolojik gelişmelerden biri. İnternetin yaygınlaşmasıyla birlikte pekçok finansal işlem ve para hareketleri de internet üzerine taşındı. Bankaların internet şubelerinin hayatımızı kolaylaştırmasıyla çoğu insan banka şubelerindeki uzun kuyruklardan kurtulmuş oldu. Evlerinin veya işyerlerinin rahat ortamında birkaç tıklamayla ve kimseye dert anlatmadan istedikleri bankacılık işlemlerini beklemeden yapmak interneti kullanıcılar için cazip hale getirdi.
İnternet bankacılığı konusunda Türkiye'de ilk adımları atan ve bu imkanı geniş kitlelerle tanıştıran banka Garanti Bankası oldu. Aynı dönemlerde diğer tüm bankalar da internet şubeleri aracılığıyla Türkiye'de internet bankacılığı hizmetlerini başlattılar. İnternet üzerinden yapılan havale gibi bazı bankacılık işlemlerinden hiç komisyon alınmaması ya da şubede yapılan işlemlere göre daha düşük komisyonlar alınması özellikle internete yatkın genç kesimleri internet şubelerini tercih etmeye yöneltti.
Bunun yanısıra özellikle Batı ülkelerinde bir salgın halinde yayılan internet üzerinde alışveriş yapma çılgınlığı ülkemizde de kendisini göstermeye başladı. Amazon ve eBay gibi eski ve tanınmış internet satış ve açık arttırma sitelerinin benzerleri Türkiye'de de kurulmaya başladı. Bunların en çok tanınınanlara GittiGidiyor, Weblebi, İdeefixe, Kitapyurdu gibi internet alışveriş siteleri müşterilerine sorunsuz ve piyasaya göre çok daha uygun koşullarda alışveriş imkanları sunmaya başladılar. Son dönemde bu sitelere HemAlHemSat, HepsiBurada gibi siteler de katılmaya başladı.
Hiçbir dükkanda fiziksel olarak birarada bulunamayacak kadar fazla çeşidin birarada olması ve tek bir arama ya da kategori tıklamasıyla aradıklarımıza ulaşmak internet alışverişinin bizi etkileyen en önemli özelliklerinden. Bunun yanısınıra satın aldığınız ürünlerin çok kısa süre içerisinde kapınıza kadar teslim edilmesi internet alışverişini daha da cazip hale sokuyor.
İlgi çeken herşey gibi internet de bundan kanundışı olarak çokar sağlamayı hedefleyen kişilerin hedef alanlarından biri haline geldi. İnternet üzerinden kredi kartı dolandırıcılığı gibi bazı suçlar son günlerde haber gündemimize oturdu.
Ancak şunu unutmamak gerek ki eğer bildiğiniz ve herkesce saygınlığı kabul edilen ciddi bir siteden alışveriş yapıyorsanız başınıza herhangi bir olumsuzluğun gelme ihtimali neredeyse sıfır. Çoğu internet sitesi sizin kredi kartı bilgilerinizi görmemekte. Bankanız sizin işleminizi gerçekleştirerek ödemeyi karşı tarafa aktarıyor, ancak siteyi işletenler kesinlikle sizin kredi kartı bilgilerinizi görmüyorlar. Hatta çoğu sitede her alışverişinizde kredi kartı bilgilerinizi yeniden girmeniz isteniyor. Yani kredi kartı bilgileriniz sanal ortam üzerinde herhangi bir yerde toplanmıyor.
Kuşkusuz Türkiye'deki uygulama böyle olmakla birlikte, yurtdışındaki sitelerde kredi kartı bilgileriniz çoğunlukla karşı tarafa ulaşıyor ve şifreyle girdiğiniz bölgede daha sonraki kullanımlarınız için saklanıyor. Ancak bu uygulamada genellikle yeni alışverişlerde kolaylık sağlamak amacı güdüyor. Yurtdışında güven problemi Türkiye'ye kıyasla çok daha fazla aşılmış gözüküyor. Bu nedenle insanlar alışverişlerinde kredi kartlarını kullanmaktan ve bu bilgilerin saklanmasından herhangi bir tedirginlik duymuyorlar. Ancak yine de gerek Türkiye'de gerekse yurtdışında internet üzerinde kredi kartıyla alışveriş yapmak için site tasarımı düzgün, disclaimer bilgilerinin bulunduğu, fiziksel adresin yazılı olduğu, güvenli alışveriş sertifikası ve tıklanarak denetlenebilen güvenli alışveriş logosunun bulunduğu siteleri tercih etmekte yarar var. Çoğu internet alışveriş sitesi günlük olarak HackerSafe denetiminden geçemekte.
Şunu da hatırlamakta yarar var ki doğru yerden alışveriş yapmanız durumunda internet üzerinde kredi kartı kullanmakla herhangi bir dükkanda kredi kartı kullanmanız arasında hiçbir fark yok. Hatta çoğu zaman çok daha güvenli. Fiziksel bir dükkanda kredi kartinizin kopyalanma olasılığı ne kadarsa aynı oran internet için de geçerli. Hatta bir lokantada hesabı ödemek üzere kartınızı teslim ettiğiniz garsonun sizin görmediğiniz bölgede ne yaptığını bilmeniz mümkün değilken internet ortamında bu tür risklerin hiçbiri sözkonusu değil.
İnternet üzerinde alışverişin bize getirdiği önemli imkanlardan biri de Türkiye'de ulaşamayacağımız bazı ürünleri yurtdışındaki sitelerden satın alma şansımızın olması. Bu konuda Amazon gibi eski ve güvenilir siteleri tercih etmekte fayda var. Bir miktar yüksek uluslararası posta parası ödeme durumu sözkonusu olsa da özel ilgi alanlarımıza seslenen ve Türkiye'de bulunmayan ürünlere sahip olma imkanını getirmesi internetin en sevdiğimiz özelliklerinden biri olsa gerek.

Kredi Kartı Puanları ParaPuan Bonus ChipPara MaxiPuan

Kredi kartlarında tüketicilerin en çok beğendikleri özellik alışverişlerde topladıkları puanlar olsa gerek. Daha sonra başka alışverişlerde kullanma imkanı bulunan puanlar yeni alışverişlerde para yerine geçiyor. İlk dönemlerde puan olarak Türkiye'ye giren kredi kartı puan sistemi daha sonraları her bankanın kendi buldukları isimlerle anılmaya başlandı. Örneğin Garanti Bankası toplanan puanlara Bonus adını verirken, Akbank ChipPara, Türkiye İş Bankası ise MaxiPuan ismiyle tüketicilerine bu imkanı sunuyor.
Kredi kartlarında puan toplama ve bunları daha sonraki alışverişlerde para yerine kullanma basit bir mantıkla işliyor. Kredi kartıyla yaptığınız işlemlerden yüzde yarım ya da yüzde 1 gibi oranlarda puan topluyorsunuz. Bu yapılan alışverişin cinsine ve alışveriş yapılan yerin bankayla anlaşmasına göre değişiyor. Anlaşmalı işyerlerinde yapılan alışverişlerden kazanılan puan miktarları kimi zaman yüzde 5'lere kadar çıkabiliyor.
Kredi kartlarından topladığınız puanları harcarken belirli işyerlerini tercih etmek gibi bir zorunluluğunuz yok. Ancak bazı işyerlerinde topladığınız puanlar yeni alışverişlerde kullanılamayabilir. Bu durumda bankanızın puanlarını kabul eden benzeri başka bir işyerinde kullanabilirsiniz. Böylece o işyeri gerekli anlaşmayı yaptığından sizi bir müşteri olarak kazanmış oluyor. Böylece satıcı konumundaki mağazaların ve hizmet sağlayan şirketlerin de tüketici lehine tüm puan kampanyalarına aktif olarak katılma isteklerindeki artışa şaşmamak gerek.
Bazı işyerlerinde ise belirli bir alışveriş miktarına ulaşıldığında ve belirli bir kartla alışveriş yapıldığında ya belirli bir yüzdede indirim ya da daha sonra belirli bir miktarda bedava alışveriş imkanları sağlanıyor. Genellikle tanınmış bazı markaların belirli bir tüketici kesimine yönelik kampanyalarında bu sistem uygulanıyor. Ama daha geniş halk kitlelerine yönelik olarak bu kampanyalar genellikle Türkiye çapına yayılmış genel mağaza ağları bulunan süpermarket ve hipermarket zincirleri tarafından uygulanıyor. Migros, Carrefour, Tansaş gibi geniş tüketici kesimine seslenen zincir süpermarketler Akbank, Yapı Kredi, Garanti Bankası gibi bankalarla işbirliği içerisinde sözonusu indirim kampanyalarını tüketicinin hizmetine sunuyorlar.
Mağazalar yeniden gelecek müşteriyi kazanırken ve yeni alışverişlerde bu mağazayı tercih etmeyi sağlarken tüketiciler de zaten herhangi bir yerden alacakları temel ihtiyaç maddelerini indirimli bir şekilde satın alma imkanına kavuşuyorlar.
Akbank gibi bazı bankalar verdikleri puanların yanısıra, bunlar kaybolmadan başka puan imkanları da sunuyorlar. Geçmişte yapılan Havayolu bilet kampanyalarının yanısıra, bugünlerde teknoloji ürünlerinin indiriminde kullanılabilecek TeknoPuanlar Akbank'ın en son yeniliklerinden. Axess kredi kartınızdan kazandığınız ChipParalarınızı ayrı olarak kullanırken ayrıca aynı harcamalarla kazandığınız TeknoPuanları TeknoSa mağazalarında bilgisayar ve diğer teknoloji ürünlerinin alımlarında indirim olarak kullanmanız mümkün.
Bankaların son dönemlerde sunduğu imkanlardan biri de kredi kartı ödemelerinizi otomatik ödeme talimatı, ATM makinaları veya internet şubesi gibi yollarla yapmanız halinde ekstra puan kazanmanız. Bankalar şubelerindeki yoğunluğu azaltırken ve şube masraflarını asgari indirirken müşterilerilerine de kazançlarının bir kısmını bu yolla aktarmış oluyorlar.
Birikmiş kredi kartı puanlarını hesap ekstrelerinden ya da imkanınız varsa internet şubesinden öğrenebilirsiniz. Bunun yanısıra telefon barkacılığı yöntemiyle ya da şubeler veya ATMler yoluyla da birikmiş puanlarınızın miktarını öğrenmeniz mümkün. Ama herhalde en pratik yol bankayla aşmalı üye işyerlerindekileri POS makinalarından en son miktarı kolaylıkla öğrenerek puanlarınızı hemen kullanma imkanına kavuşmak.

Kredi Kartından Nakit Çekme Avantajları ve Dezavantajları

Günden güne yükselen hayat standartları ihtiyaçlarımızı da gün geçtikçe çeşitlendiriyor ve arttrıyor. Geçmişte ihtiyaç olarak kabul edilmeyen pekçok şey artık günlük yaşantımızın vazgeçilmez bir parçası. Daha önceleri 72 ekran bir televizyon bile lüks kabul edilirken bugün LCD ve Plazma televizyonlar olmazsa olmaz kabul edilenlerden. Ya çocuklarımızın ihtiyaçları? Atari oyunlarından bugün ADSL internet bağlantılı, çok yer kaplayan oyunları bile diskinde barındırabilen, bellekleri ve hızları yüksek bilgisayarlara geldik. Eski video cihazları çoktan çöpe atıldı, bugün VCD Playerler da bize yetmiyor, DVD'lerin recorderlı olanlarını istiyoruz. Eski cep telefonlarımızı bir düşünelim, ne kadar işlevsiz ve kaba bir görünümdeydiler. Oysa bugün sevdiklerimizin, ailemizin resimlerini cep telefonundan çekmek bize çok normal geliyor.
Tüm bu ihtiyaçlarımızı karşılayabilmek ise elbetteki bizleri maddi anlamda geçmişe göre çok daha fazla zorluyor. Özellikle sabit bir gelirimiz varsa ve ailemizi ve çocuklarımızı mutsuz etmek istemiyorsak ister istemez bize sunulan bazı nakit imkanlarını düşünmemiz gerekiyor. Tüketici kredileri, İhtiyaç kredileri, Araç kredileri vs. gibi sınırsız kredi seçenekleri bize sunulan imkanlardan. Ancak bu kredileri kullanmak için çoğu zaman bürokratik bir takım işlemleri aşmak gerekiyor. Kredi için başvurduğumuz bankalar ve finans kurumları tamamlamamız gereken uzun bir listeyi önümüze koyabiliyorlar. Çalıştığımız işyerinden istenen çalışma belgeleri, diğar bankalara olan borçlarımızın araştırılması, imzalar, onaylar gibi uzun zaman alan bazı prosedürler acil ihtiyaç noktasında bizi kredi kartlarından nakit çekmeye yönlendiriyor.
Çoğu zaman da çektiğimiz miktarlar tüketici kredisiyle uğraşmaya değmeyecek kadar küçük olduğu için en yakındaki ATM makinesi nakit avans çekmek için bize çok cazip geliyor. Bankalardan kredi kartlarını kullanarak nakit avans çekme ülkemizde tüketicilerin oldukça fazla başvurdukları bir kredi yöntemi. Acaba bu yolla nakit finans imkanına kavuşmak uzmanlarca tavsiye edilen bir yol mu?
Eğer ihtiyaçlarımızı ve ödeme imkanlarımızı iyi biliyorsak ve bunları gereğinden fazla abartmıyorsak kredi kartından nakit çekme bizi daha sonra fazla zora sokmayacak bir finansman biçimi. Ancak eğer gerçek ihtiyacımızın çok üzerinde tüketime yönelirsek ve ödeme imkanlarımzı düşünmeden borçlanırsak çektiğimiz nakit avansların oluşacak faizlerle birlikte geri ödenmesi bizi bir hayli sıkıntıya sokacaktır.
Kredi kartıyla nakit çekme yoluyla para imkanı sağlamanın basit, hızlı ve kolay olması ve anında gerçekleşmesi sistemin avantajlı yönü. Karar verdiğimiz anda ve limitlerimiz dahilinde istediğimiz miktarda bir paraya birkaç saniye içerisinde ulaşmak ve ihtiyaçlarımızı karşılamak mümkün. Ancak bu pratikliğin yanısınıra nakit avans çekmenin belli başlı sakıncaları da var.
Kredi kartıyla nakit avans çekmenin dezavantajlarının başında kredi kartı faizlerinin yüksekliği geliyor. Uzmanlar kredi kartının bir ödeme aracı olduğu, kesinlikle bir kredi kullanma ve finansman aracı olmadığı uyarısında bulunarak eğer çekeceğiniz miktar önemsenmeyecek derecede az değilse ya da tüketici kredileri için belirli bir süre bekleme imkanınız varsa nakit avans yolunu kullanmamayı tavsiye ediyorlar.
Nakit avans yoluyla çektiğiniz kredinin faiz oranı genelikle tüketici kredisi yoluyla alabileceğiniz kredinin faiz oranının 3 - 4 katlarını bulabiliyor. Zamanında ödememe, kısmi ödeme yapma ya da daha da kötüsü tüm borcunuzun gecikmeye düşmesi gibi durumlarda ayrıca bir gecikme faizi de ödemeniz gereken miktarın üzerine eklenebiliyor.
Kredi kullanma çağdaş yaşamın vazgeçilmezlerinden biri. Ancak kredi kartları kötü kullanılması durumunda elimizde patlamaya hazır bir bomba durumuna dönüşebilir. Eğer kredi kartını ve nakit avans çekme imkanını iyi bir şekilde kullanabilirsek bu bizi maddi açıdan rahatlatacak ve ihtiyaçlarımızı karşılamamızda yardımcı olabilecek iyi bir fırsat. Ancak özellikle borç miktarımızı abartmamaya, düzenli ödemelerimizi aksatmamaya ve her zaman ödeyebileceğimiz miktarda borçlanmaya dikkat etmemiz gerekiyor.

NAKİT ÇEKERKEN NELERE DİKKAT ETMELİ?

Faiz oranlarını diğer bankaların sunduğu faiz oranlarıyla karşılaştırmalı, en düşük faiz oranını yakalamaya uğraşmalı.
Geri ödemeleri aksatmamalı.
Nakit çekme işlem ücretlerinin de yüksek olmamasına dikkat etmeli.

BANKALARDAN NAKİT AVANSA TAKSİT İMKANI

Akbank gibi bazı bankalar son dönemde çekilen nakit avansların da taksitle ödenmesi sistemini müşterilerine sunmaya başladı. Nakit çekimlerinizi de taksitlendirerek daha düşük faiz oranlarından yararlanmak mümkün.
Taksitli Nakit Avans talepleriniz için:
Akbank Şubeleri
Kredi Ekspres Şubeleri
Cep Kredi Hattı 444 0011
Akbank Çağrı Merkezi
Akbank Bireysel İnternet Şubesi

Taksit Erteleme Taksit Atlat Sistemleri

Kredi kartları piyasasındaki rekabet bankaların yaratıcı yeni fikirler geliştirmelerini sağlıyor. Ürün tüketimini arttırarak kredi kartlarıyla ödemeleri sağlamanın yollarından biri de taksit erteleme, taksit atlatma yöntemi. Şu an için kredi kartınız doluysa ve limitleriniz yeni bir ürün almanıza imkan vermiyorsa ya da şu an için yeni bir taksit ödemesine girmek istemiyorsanız bankaların sizin için çözümü hazır. Harcamayı şimdi yaparak, ürüne şu anda sahip olabilirsiniz ve taksitlerini daha sonraki aylarda ödemeye başlayabilirsiniz. Bu yaratıcı çözüm piyasadaki sıkışmaları aşmak ve tüketimi düzenli olarak devam ettirmek açısından gerek satıcılar, gerekse tüketiciler açısından cazip bir tüketim ortamı sunuyor.
Tüketicilerin gelirlerinin sınırlı olması, ancak ihtiyaçların iktisatın temel kuralında belirtildiği gibi sınırsız olması şu an kazanılmamış paralarla şu an tüketim yapmak gibi bir çözümle sorun olmaktan çıkıyor. Bankalar açısından ödemeleri bekleme noktasında potansiyel kazanç kaybı sözkonusu olsa da belirli bir tüketimin yapılmış ve garantili bir şekilde gelecekteki bir alacağın oluşmuş olması işin cazip tarafını oluşturuyor. Üreticiler ve nihai satıcılar açısından ise şu an ödeme kabiliyeti bulunmayan tüketiciye anında satış yapma ve anında kazanç oluşturma imkanı oluşmuş oluyor. Tüketiciler ise bu yöntemde en çok karlı olan taraf gibi gözüküyor. Çünkü hem bugün alamayacakları ürünlere hemen kavuşmuş oluyorlar, hem de ödemelerinin taksitleri daha ilerideki aylarda başlıyor.
Bugün Türkiye piyasasında pek çok banka taksit erteleme ya da ödemelerin geç başlatılması imkanını sunuyor. Ancak bu konuda şu dönemde en çok yoğunlanmış olan banka "Taksit Atlat" sloganıyla yola çıkan CardFinans kredi kartının sahibi olan Finansbank gibi gözüküyor.

Kredi Kartında Borç Transferi

Kredi kartları aylık faiz oranlarının yüksekliği ve bankalar arasındaki rekabet, bankaları müşterilerine yeni bir imkan sunma yoluna yöneltiyor. Bankalar arasında borç transferi son günlerde ön plana çıkan gelişmelerden biri. Aslında bu bankaların kendi aralarındaki bir müşteri kapma ve rekabet yolu olmasına karşın, bu rekabetten karlı çıkanlar banka müşterileri oluyor. Çünkü bir başka bankaya borç aktarması yapıldığında yeni bankanın faiz oranı diğerine göre her zaman daha düşük oluyor.
Kredi kartlarında borç transferi kısaca şu şekilde işliyor. Örneğin A Bankasına kredi kartı borcunuz var ve bu borcunuzun aylık faiz oranı diyelim ki yüzde 5. B Bankası bu borcu kendi bankasına aktarmanız karşılığında sizin borcunuzu A Bankasına ödüyor ve bu aşamadan sonra A Bankasının değil, B Bankasının borçlusu oluyorsunuz. Genellikle de daha düşük, örneğin yüzde 4'ler civarında bir faiz oranıyla borçlanıyorsunuz.
Peki bankalar böyle bir hizmeti neden sunuyorlar? Örneğin örneğimizdeki B bankası bu düşük faiz oranını kendi müşterilerine sunmazken, başka bir bankadan gelen müşteri için böyle bir imkan tanıyor. Üstelik işin ilginç tarafı A Bankası da aynı yolla diğer bankaların müşterilerini kendi bankasına aktarmaya çalışıyor.
Tabii ki işleyişin sebebi çok açık. Yeni müşteriler kazanmak ve bankanın kredi kartı pazarındaki payını büyütmek. Belirli bir sayıda ve büyüklükte kredi kartı müşterisi ve pazarı olduğu için bankanın kazanacağı her yeni müşteri potansiyel olarak diğer bankanın müşterisini kaybetmesi anlamına gelebiliyor.
Türkiyedeki kredi kartı pazarının ve gelecekteki potansiyelinin büyüklüğü yabancı bankaları ve sermaye gruplarını da Türkiye pazarına girmeye zorluyor. Gerek yerli ortaklıklar yoluyla, gerekse doğrudan yatırım yoluyla Türkiye pazarına giren en son bankalar arasında HSCB, CitiBank, Fortis ve diğerleri geliyor. Yurtdışındaki likitide bolluğu ve diğer para birimlerindeki düşük faiz oranları Türk Lirasını cazip kılıyor. Türkiye'deki nüfus artış eğilimi, tüketim alışkanlıklarındaki değişiklikler ve hayat standartlarının devamlı yükseltilmesi isteği Türkiye içindeki sermaye birikiminin bu ihtiyacı karşılayamaması yabancı bankaların gözlerini Türkiye'ye çevirmelerine neden oluyor.

Kredi Kartına Taksit İmkanları

Kredi kartlarının günlük hayatımızın vazgeçilmez parçası olmasından beri alışveriş alışkanlıklarımız tümüyle değişti. Buna taksitle alışveriş de dahil, çünkü bankalar kredi kartlarıyla alışverişlerde cazip taksit imkanları da sunmaya başladılar.
Daha önceleri senetler, bonolar imzalayarak ve tabii ki kefiller bularak gerçekleştirebildiğimiz taksitli alışverişler bugün artık hiçbir bürokrasi olmadan, kefilsiz ve sorunsuz olarak kredi kartlarıyla gerçekleştiriliyor. Üstelik sadece tek bir imzayla ve anında. Kredi kartıyla taksit imkanları tüketiciyle beraber satıcıya da büyük kolaylıklar sunuyor. Satıcı müşteriyi taksitleri ödeme sürecinde beklemek ve izlemek ve zaman zaman alacağını tahsil edememe riskinden kurtuluyor.
Kredi kartlarıyla taksitli alışverişin tüketicilere getirdiği en büyük imkanların başında peşin fiyatına taksitli satış kapmanyaları geliyor. Anlaşmalı işyerleri devamlı veya dönemsel olarak ürünlerini kredi kartına peşin fiyatına taksit yoluyla alıcılara sunuyorlar. Zaman zaman 12 ay hatta çok daha fazla sürelerle peşin fiyatına taksitle alışveriş imkanı tüketici açısından ihtiyaçlarını ertelemeden istediği ürünleri satın alma fırsatı elde etmiş oluyorlar.
Kredi kartıyla peşin fiyatına taksit kampanyaları zaman zaman devamlı olurken, zaman zaman da promosyon biçiminde gerçekleştiriyor. Medya aracılığıyla tanıtımları yapılan kampanyaları izlemek tüketici açısından oldukça avantajlı sonuçlar doğuruyor.
Tüketici açısından elindeki kredi kartının kampanyalarını izlemek kendisi açısından karlı sonuçlar doğuruyor. Zaten almaya karar verdiği herhangi bir malı veya hizmeti, o döneme denk gelen cazip bir taksit imkanıyla çok daha iyi koşullarla satın almak tüketici açısından oldukça iyi bir sonuç. Bu da kredi kartıyla alışveriş isteğini ve potansiyelini arttırıyor.
Bunu bilen bankalar her geçen gün anlaşmalı işyerleri sayılarını ve ürün çeşitliliğini arttırıyorlar. Büyük ve bilinen bankalar bu konuda çoğu zaman daha cazip imkanlar sunuyor. Özellikle Akbank'ın Axess kartı, Yapı Kredi'nin WorldCard'ı, Finansbank'ın CardFinans'ı ve HSBC'nin Advantage kartı piyasanın iddialı kredi kartlarından.
Kredi kartıyla taksitli alışveriş sisteminin getirdiği temel kolaylık kefil sisteminin sona ermesi oldu. Daha önceki yıllarda mahallenizdeki herhangi bir esnaftan yapacağınız bir elektronik eşya alışverişinde bile eğer taksit yapmak istiyorsanız sizden mutlaka kefil bulmanız istenirdi. Üstelik bu kefilin mesleği, maddi durumu, hatta iş güvencesinin olup olmadığı bile sorgulanırdı. Tabii ki bunun üzerine ayrıca vade farkı adı verilen ekstra bir ödemede taksitlerinize bölünüp eklenerek ödeyeceğiniz toplam tutar arttırılırdı. Bu işlemin yapılmasında o günkü enflasyon ortamının da etkisi vardı kuşkusuz.
Kredi kartı taksit kampanyalarında ise sizden istenen sadece kredi kartınız ve bir imzanız. Ne kefil, ne senet, ne bono. Taksitle mal almak kredi kartları sayesinde bu kadar kolay hale geldi. Üstelik çoğu zaman peşin fiyatına taksitle, yani herhangi bir vade farkı ödemeden istediğiniz ürüne sahip olmanız mümkün. Kredi kartıyla taksitle alışveriş hayatımızı kolaylaştıran ve bizi kredi kartıyla alışverişe gün geçlikçe daha çok alıştıran ve bağlayan imkanlardan biri.